Termékek vagy szolgáltatások népszerűsítése, értékesítése hálózati információs rendszerekben és elektronikus közegben.

Digitális marketing

Digitális marketing

Zenészek vesznek el a digitális térben

2021. március 14. - digitális.marketing

Egyre több Internetes hírt olvashatunk zenészekről, énekesekről, zenekarokról. Ezek legtöbbje arról árulkodik, hogy ők még az átlagnál is nehezebben igazodnak el a digitális világban.

Cikkemmel nem kívánok senkit megbántani, minősíteni végképp nem, sőt elismerem, hogy a leírtakért mi fejlesztők is hibásak vagyunk. Hibásak mert nem hallatjuk hangunkat, nem vagyunk jelen, hogy segítsünk, sőt nem figyelmeztetünk akkor sem, ha látjuk, hogy baj van. Most ezt kívánom kicsit pótolni. 

zajlik2.jpgA művészek természetesen az átlagnál is nehezebben boldogulnak az Interneten, ami természetes, hiszen ők kifejezetten humán beállítottságúak. Az viszont már meglepő, hogy ez alól sokszor neves sztárok - akikről azt hinnénk vannak hozzáértő menedzsereik, kiadójuk - sem kivételek.   

A pandémiás helyzet sokakat kényszerít arra, hogy elveszett bevételei miatt is elkezdje igénybe venni a digitális marketing eszközeit, megpróbáljon ezen a téren is "sikereket" elérni. Azok akik már egy ideje online is értékesítik zenéjüket könnyebb helyzetben vannak, de láthatóan azok akik a közösségi portálokon régóta építkeznek inkább nehezebb helyzetben találják magukat azoknál, akik csak most kezdik. Évekkel ezelőtt nem kellett tervezni, sőt szabályok sem igazán voltak amiket be kellett volna tartani, illetve néhány azért volt, de azokat sem kellett betartani. Néhány tanulságos eset (nevek nélkül) a közelmúltból, melyből a többiek is tanulhatnak:

- Facebook profil ellopása. Egy valós, igazolt profilt, még ha el is lopnak vissza kell tudni szerezni. Igazolni hivatalos okmányokkal kell, de nem a lopás után, hanem előtte.  Amúgy ugye mindenki használja a kettős hitelesítést is?!

- Két személyes profil összevonása. A másodikat azért hozta létre az előadó, mert az elsőn már nem tudta több rajongó ismerősnek jelölését elfogadni. Jó eséllyel az erősebb profilját törölték volna, a másikat pedig okmányokkal kellett volna igazolnia. Tipikus eset, amikor a Facebook szabályzatát sorozatosan megsértik. Ez esetben a művész szerencsés helyzetbe került, mivel a két személyes profilját így nem lehet összevonni, ezért kérdezett. (Összekeverte az oldal funkciókat a profil funkciókkal.) Lesz egy erősen védett személyes profilja a valós, személyes ismerőseivel, egy tökéletes oldala és egy rajongói csoportja.

- Félbeszakadt az online koncert. A való világban sokszor elég ha két fél egymással megegyezik (szerző és előadó), a jogdíjak rendezettek, de amikor egy digitális felületet igénybe veszünk, ezt ott is igazolni kell. Elismerem, van még káosz a zenei jogok védelme terén és nem könnyű a helyzet, de ez az eset bizonyítja, a platformok azon vannak, hogy a védelem biztosítva legyen (még ha ez néha visszafelé is sül el). Koncert probléma több nevesebb zenekarral is megesett. Azon zenekarnak minden elismerésem, mely nem esett egyből neki a Facebooknak, hanem vállalta a felelősséget és kárpótolta rajongóit. Egyébként a technikai okok miatt félbe szakadt online koncertek esetére is igaz: az online koncert szervezés is egy szakma, más jogi, technikai és közösségi környezet.

- Az első magyar zenekari mobil alkalmazás. Sok fejlesztő nevetett ezen a híren, mely azt is bebizonyította, hogy nemcsak a zenészek nem tudják mi micsoda, de sokszor a médiák sem. A zenekart természetesen elismerés illeti, megcsinálta és az alkalmazása a céljainak megfelel. Nem is lett volna nevetséges, ha nem úgy harangozza be valaki, mintha ők találták volna fel a spanyol viaszt. Amit érdemes tudni: egy ilyen alkalmazást bárki viszonylag gyorsan és ingyen is létrehozhat, (ha van weboldala szinte pár kattintással), informatikai tudás nélkül, némi informálódás után.

Zettisch László
Kommunikációs tanácsadó
(digitális kompetenciák)
Onmediaweb Bt.

 

Digitális marketing

- ha elakadtál

pagespeed.jpgAhhoz, hogy valaki weboldalt készítsen, vagy kommunikáljon az Interneten, már nem szükséges informatikai tudás. Ahhoz viszont, hogy a felhasznált eszközök és szoftverek ezt kellőképpen támogassák, már igen. A digitális világban gépek, szoftverek (robotok) közvetítik az információt, mégpedig úgy, hogy emberi beavatkozás nélkül kommunikálnak egymással.

Sokan használják a digitális marketing kifejezést, miközben pont a legfontosabb eszközöket hagyják ki; a robotokat. Ha ezen robotok már azt sem értik miről beszélsz (például weboldaladon), hogyan várhatnád el tőlük hogy megértsék mit akarsz.

Ezen a blog felületen az alábbi dolgokról olvashatsz majd:

* Szemantikus web - a kereső optimalizálás legfontosabb területe.
* Aszinkron kommunikáció - az üzenetek struktúrája, formátuma, sorrendje.
* Adatvezérlés - adatokkal könnyebb.
* AMP, ALT, WebP,  Ping, ...

Z. László
digitális.marketing

 

süti beállítások módosítása